De Kantelring

Een boeiende vorm met oneindigheid en diepgang!


Tips en Trucs bij het maken

Tip 1 Als de kantelring veel speling heeft.

Het kan zijn dat de kantelring, nadat deze met de draad is vastgeknoopt te veel speling heeft. Je kunt de ring dan weer uit elkaar halen door de draden door te knippen en de kantelring voorzichtig uit elkaar te halen en de draden te verwijderen. Vervolgens zet je de kantelring opnieuw  in elkaar (de stappen 5 tot en met 15) met een nieuwe draad. Omdat de lamellen nu een beetje zijn voorgevormd schuiven ze makkelijker in elkaar en kun je het geheel strakker in elkaar zetten.

Tip 2 De kantelring vastlijmen.

Als je de draad niet mooi vindt, dan kun je bij de tweede keer de lamellen ook aan elkaar lijmen. Doe voor het in elkaar schuiven een klein drupje lijm op de cirkeltjes van beide lamellen. Omdat lijm vaak draden trekt kun je de lijm beter niet direct vanuit tube of flesje opbrengen. De kans is anders groot dat je kantelring vies maakt. Doe daarom eerst een klein beetje lijm op een kartonnetje dat je na afloop weg kan gooien. Steek een klein stokje, spijkertje of een speldenknop in de lijm en breng daarmee een beetje lijm aan op de lamellen op de plek van de cirkeltjes. De lamellen wel goed in elkaar schuiven, aandrukken en de lijm laten drogen.

Tip 3 Een voetje voor een kantelring.

Als je een kantelring wil laten staan dan kan dat met een voetje. Via onderstaande beschrijving en tekening kun je zelf zo'n voetje maken. De maten in de tekening zijn in centimeters.

Neem een stukje karton (160 tot 250gr) van 10,5 bij 14 centimeter. Ik gebruikte er een correspondentiekaart voor. 
Trek eerst de vier vouwlijnen met de achterkant van een schaar of mes.
Teken vervolgens de snijlijnen en snij het karton uit.
Vouw nu het voetje via de vouwlijnen.
Smeer een beetje lijm op de aangegeven plekken en plak het voetje in elkaar.
Als je het voetje omkeert (dus met de plaknaad naar beneden) past deze onder de kantelring.

Als het nodig is kun je de kantelring met dubbelzijdig plakband vastplakken op het voetje.